Rövid híreink

1122

A nagyszombati vigília Cegléden is áldással és körmenettel ért véget.  A katolikusok hagyományosan ezzel emlékeznek meg arról, hogy Jézus Krisztus húsvétvasárnap hajnalán feltámadt. A hívők kivonultak a templomból, s a körmenet alatt négyszer szentségi áldást adott a celebráns.

A föltámadt Krisztus szobrát, az „Alleluja-szobrot” egy „érdemesebb” férfi viszi.  A legtöbb helyen a húsvéti gyertyát is viszik a körmenetben. A körmenet egyéb kellékeit, a baldachint és a lámpákat vinni külön tisztség. A körmenet végén az Alleluja-szobrot az oltárra vagy külön tartóra helyezik, s ott marad Áldozócsütörtökig. A körmenet Cegléden a templomot kerülte meg.

Családi húsvétváró délelőttre várta a kisebbeket és a nagyobbakat nagypénteken a Művelődési Központ. A galériát és a színház előterét is megtöltötték a szorgos és ügyeskezű gyerekek, akiknek a művelődési központ munkatársai és ceglédi kézművesek  segítettek, hogy minél szebb és formásabb dekorációk, ajándékok, hímes tojások készüljenek el.

Vödörnyi vízzel és szódával locsolkodtak a Cegléd Táncegyüttes tagjai húsvétkor. A hagyományőrző mulatságon kicsik és nagyon együtt táncoltak és énekeltek.  A húsvét a hölgyek termékenység varázslásáról szól, valamint a locsolkodás megtisztuló rítusokra vezethető vissza. A Cegléd Táncegyüttes a Rég idők tárházába várta mindazokat, akik kíváncsiak voltak a hagyományokra. Ezzel a rendhagyó locsolkodással a húsvét igazi lényegét és hangulatát szeretnék évről évre visszahozni az emberek életébe.