Megválasztották a vadászok borát

1754

Majorosi Géza fehérbora, a Tápió-Vin Kft. rozéja és a Kemenczés Borház vörösbora viselheti egy éven át a Vadászok bora címet. A választást tegnap tartották, gasztronómiai versennyel egybekötve. A Kereskedelmi iskola tanulói készítettek vadhúsokból ételeket. Ezeket is bírálta szakértő zsűri.

A Pipacs Vadászkürt Egyesület kürtjátékával indult a Vadászok bora választás, az Artem Galériában.

UJHÁZI GYÖRGY, szervező: ,,Egy csepp borban mennyi energia, illetve veríték van mire abból a szőlőből ez a nemes ital válik.”

Az Artem Galéria és a Jazz café minden helyiségét kihasználták arra, hogy minél komplexebb élményt nyújtsanak a meghívottaknak. A különleges rendezvényt a város polgármestere nyitotta meg.

TAKÁTS LÁSZLÓ, polgármester: ,,Mint a vadászatba beleszerelmesedett ember más emberként állok itt és igazából egészen másképp tudom értékelni azokat a dolgokat, amikhez a vadászathoz, vadakhoz kapcsolódnak. Ezt elmondtam azt gondolom, egy esztendővel ezelőtt is, ami a borhoz köt, hiszen tanult szakmám eredetileg az agrármérnök és bizony borászati szakirányon végeztem. Úgy hogy itt aztán összekapcsolódnak a dolgok.”

Tegnap este nem csak bor, hanem vadhúsokból készült ételek is kerültek az asztalra. A vadászok által elejtett és felajánlott vadakból az Unghváry László Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola tanulói készítettek különleges ételeket, melyeket a szakmai zsűri kóstolt először.

ÓCSAI TIBOR, zsűri tag: ,,Egyöntetűen egy véleményen voltunk: nagyon szépek az ételek és nagyon ízletesek, ami végül is ha azt nézem az iskola ebből a rendezvényből nagyon szépen tud profitálni, mert a felkérésnek maximálisan megfeleltek.”

Végül úgy döntöttek, hogy a legfinomabb ételek a vaddisznó májpástétom, az aszpikos nyúlpástétom és a sutából készült őzpörkölt. A rendezvény díszvendége Polgár Zoltán, villányi borász, az Országos Magyar Vadász Borrend tagja volt.

POLGÁR ZOLTÁN, borász, Országos Magyar Vadász Borrendi tag: ,,Az a legfontosabb, hogy a borászok, termelő kollégák rájöjjenek arra, hogy mi az a stílus, amire ez a vidék nagyon alkalmas. Ezek az illatos reduktív fehérborok páratlan jól elkészíthetőek itt. Talán még, ami értékes borvidékünk is nehezen tud ilyen illatos borokat készíteni.”

Természetesen a borok zsűrizése sem maradhatott el. Idén Majorosi Géza fehérbora, a Tápió-Vin Kft. rozéja és a Kemenczés Borház vörösbora viselheti egy éven át a Vadászok bora címet.