Változások a gabonapiacon

1041

Országosan mintegy 7 millió tonna kukoricára lehet számítani idén. Ez egy picit kevesebb, mint a tavalyi, de a rendkívüli időjárás mellett ezzel is meg lehetünk elégedve – hangzott el a DPMG Zrt. telephelyén tartott hibridkukorica fajtabemutatón.

Az idei időjárás rendkívülinek számít a mezőgazdaság szempontjából. Az első három hónapban harmadával több csapadék esett Magyarországon, mint szokott. Emiatt a tervezett időpontnál két héttel később kezdték el a tavaszi munkákat a földeken – mondta a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke.

PETŐHÁZI TAMÁS, elnök, Gabonatermesztők Országos Szövetsége: ,,Ez a tavaszi csúszó munkakezdés sajnos április, májusban tetőzött egy hat hetes hőhullámmal, ami elérte Magyarországot. Afrikai melegek, közel 30 %-ok érkeztek az országba, ami több héten keresztül tartott. Ennek következtében rettentően felgyorsult a növények növekedése, két héttel korábban kezdtük el az aratást.”

A kukorica betakarításnak még nagyon az elején járnak, de országos szinten mintegy 7 millió tonna terményre számítanak az idén.

PETŐHÁZI TAMÁS, elnök, Gabonatermesztők Országos Szövetsége: ,,Ez picit gyengébb, mint a tavalyi. Ezek a rendkívüli időjárások következtében azt gondolom, hogy ezzel a mennyiséggel is meg lehetünk elégedve.”

Petőházi Tamás arról is beszélt, hogy 2018-ban megváltoztak a piacok alapjai is. A gabona világpiacon áremelkedés volt, ami Magyarországon is érezhető. Ezen kívül emelkedett a nyers kőolaj ára is, ami miatt az aratást mintegy 4 ezer forinttal magasabb áron kezdték, mint az elmúlt években.

PETŐHÁZI TAMÁS, elnök, Gabonatermesztők Országos Szövetsége: ,,A lengyel kollégák jelezték, hogy náluk 2,5 millió tonna, a németeknél pedig 12 millió tonna búzával kevesebb terem 2018-ban, mint az előző évben. Ennek következtében 12-13 ezer forintos áremelkedés következett be a búzák piacán, úgyhogy egy 42-43 ezer forintról 57 ezer forintos árra emelkedett a búza.”

Ez pedig felfelé viszi majd a kukorica árát is – mondta a szakember. A fajtabemutatón a DPMG Zrt. vezérigazgató-helyettese, Bán Róbert köszöntötte a részt vevőket. A kukorica vetőmag szaporításáról pedig Füsti Molnár Gábor a NÉBIH minőségfelügyeleti osztályvezetője tartott előadást.