Változások az érettségi rendszerben – szakmai konferencia

1296

Szakmai tréningre várták ma a pedagógusokat az Unghváry László Kereskedelmi és Vendéglátóipari Iskolába. A találkozó fő témája a köznevelési intézmények változásai és az ehhez kapcsolódó szakmai érettségi volt. A jelenlevők több előadást is hallhattak a rendezvényen.

Nagy volt az érdeklődés a mai, pedagógusoknak szervezett szakmai tréning iránt. Több, mint ötvenen gyűltek össze az Unghváry László Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziumban.

BUNCSÁK GÁBOR, főigazgató, Ceglédi Szakképzési Centrum: ,,Mindenképpen fontos számunkra, hogy ezt a fórumot megrendezhessük és az érdeklődők nagy száma egyértelmű visszajelzés számunkra, hogy az NSZFH által életre hívott rendezvénysorozat, melynek célja az ágazati érettségi sikerességének elősegítése.”

Az elmúlt időszakban jelentősen módosult a köznevelés intézményrendszere. A szakközépiskolákból szakgimnáziumok, a szakiskolákból pedig szakközépiskola lett – mondta Ágoston András a Pest Megyei Kormányhivatal mérés-értékelési szakügyintézője.

ÁGOSTON ANDRÁS, koordinátor, mérés-értékelési szakügyintéző, Pest Megyei Kormányhivatal: ,,Komoly változások következtek be az érettségi rendszer keretében is. Például kötelező vizsgatárgyat írnak elő a szakgimnáziumokban. Ez nem más, mint a szakgimnázium ágazatának megfelelő szakmai érettségi vizsgatárgy. Ezeket idén vezették be először.”

De történtek más változások is – folytatta.

ÁGOSTON ANDRÁS, koordinátor, mérés-értékelési szakügyintéző, Pest Megyei Kormányhivatal: ,,Ugyanakkor pedig a szakközépiskolákban egy olyan lehetőség indul az idei évtől, hogy négy tantárgyból elég érettségi vizsgát tenni, az ötödik tantárgy pedig az ő szakképesítésüknek a beszámítása középszintű érettségi vizsgaként.”

A konferencián részt vett a CEVASZ elnöke, Szeleczki László is, aki az Artibus programról beszélt. A Vállalkozók Szervezetének oktatási programjában elsődleges cél a munkaerőhiány mérséklése, képzési programok szervezése, koordinálása, a szakmunka és a szakember megbecsülésének visszaállítása.