Városi vetélkedő a Közgázban

972

Történelmi vetélkedőt szerveztek a város diákjainak a Közgazdasági és Informatikai Szakgimnázium pedagógusai A versenyt az intézmény 50. születésnapja alkalmából hirdették meg ,,Hé ’68 címmel”. A megmérettetés témája az 1968-as év egyetemes és magyar történelme volt.

A város közép-és általános iskoláiból is érkeztek csapatok a Közgazdasági és Informatikai Szakgimnáziumba. Az intézmény kerek évfordulójának tiszteletére történelmi vetélkedőre várták a fiatalokat.

IMRÉNÉ LUKÁCSI ILDIKÓ, igazgató, Ceglédi SZC Közgazdasági és Informatikai Szakgimnáziuma: ,,Méltón próbáljuk megünnepelni az iskola fennállásának 50. évfordulóját, habár a közgazdász képzés az már 5 évvel előbb a gimnáziumban elkezdődött, úgyhogy a közgazdász képzés már 55 éves Cegléden. A szakmai munkaközösségek folyamatosan gondolkodtak, hogy mik is legyenek azok a megfelelő alkalmak, ami méltó ehhez az 50 éves évfordulóhoz és a társadalomtudományi munkaközösség többek között úgy döntött, hogy egy 68-as vetélkedőt szeretne szervezni.”

A verseny a Hé ’68 címet kapta – mondta Kovácsné Gergencsik Irén szervezőpedagógus.

KOVÁCSNÉ GERGENCSIK IRÉN, szervezőpedagógus: ,,Van egy szám, talán Kern András énekli Hé 67’ ez juttatta eszünkbe a címet, egyébként pedig az 1968-as év eseményeit igyekszünk a vetélkedőn feltárni. Olyan szakirodalmakat kaptak a versenyző gyerekek, amelyekkel a korabeli kultúrát, a történelmi eseményeket, a zenét, filmművészetet dolgozhatjuk fel.”

Arról, hogy miért is volt jelentős év 1968, a verseny zsűrielnöke, Reznák Erzsébet múzeumigazgató beszélt.

REZNÁK ERZSÉBET, igazgató, Kossuth Múzeum: ,,Diáklázadások Párizsban, a hippi mozgalom, vietnámi háború, miniszoknya, fiúknak hosszú haj, fiatalok lázadása. Ez külsőségekben is megnyilvánult, de egy új életformát is jelentett. Férfiak és nők közötti egyenjogúságról is szólt. A feketék és a fehérek közötti jogegyenlőségről.”

A vetélkedőn összesen 27 diák vett részt a város különböző iskoláiból. A legügyesebbek pedig értékes könyvjutalmakkal és az egyik helyi pizzéria ajándék kuponjával térhettek haza.