Véget ért a forradalmi filmhét

1162

Szabó István alkotásával, a Szerelmesfilmmel ért véget a forradalmi filmhét a ceglédi moziban. Október 23-tól november 4-ig, vagyis a forradalom kitörésének és leverésének évfordulójáig minden nap ingyenes vetítésekkel várták a nézőket. A sorozat elején és végén pedig a korszakról szóló rövid történelmi előadással is.

A filmhét indulásakor Gulyás Zoltán, az utolsó vetítés előtt pedig Gaganetz Péter

a Gimnázium magyar történelem szakos tanára tartott előadást a moziban. Egyrészt az 1956-os forradalomról, illetve annak előzményeiről. Hiszen a forradalom valójában már 1945-ben elkezdődött.

GAGANETZ PÉTER pedagógus: „Miért mondom, hogy 1945-ben kezdődött, a második világháború végével. Nagyon szépen látszik a filmben is, ahogy a pesti utcán a lovakat próbálják elfogyasztani a kiéhezett lakosok. Láthatjuk Pest orosz megszállását illetve kicsit korábban a nyilas rémuralmat is. És a II. világháború elvesztésével elkezdődött Magyarország szovjetizálása”

Ezt a korszakot villantja fel a Szerelmesfilm is.A film főhősei, Jancsi és Kata gyerekkoruk óta ismerik egymást, együtt élték át Budapest ostromát és az 1950-es éveket. Kata szüleivel 1956-ban elhagyta az országot, Franciaországba költözött. Jancsi hozzá tart és a vonatúton emlékképek sora villan föl, néha motívumszerűen ismétlődve. Ezekről a képekről, a korra jellemző eseményekről, küzdelmekről, félelmekről is beszélt előadásában a pedagógus.