Vegyszermentes zöldségeket szállítanak házhoz az egyik ugyeri tanyából

1697

Nem mindennapi tevékenységet folytat egy fiatal fiú családjával együtt az ugyeri tanyakörzetben. Nagy mennyiségben termelnek vegyszermentes zöldségeket, amiket házhoz is szállítanak, most már nem csak Cegléden, hanem a környező településeken is. Osgyáni Attila stábunknak beszélt arról, hogy honnan jött az ötlet és mik a későbbi terveik.

Saláták, paradicsomok, hagymafélék – még mindig sokféle zöldséget rejt az egyik ugyeri tanya fóliája. A mindössze 24 éves Osgyáni Attila és családja még tíz évvel ezelőtt költözött ki a tanyavilágba, ahol önellátó gazdálkodásba kezdtek. Mindezt azért, hogy vegyszermentes zöldségek kerüljenek az asztalukra.

OSGYÁNI ATTILA: ,,Kiköltöztünk tanyára, az első évben még csak ismerkedtünk a környezettel, ahogy termeltünk lett annyi, hogy anyukám ki tudott vele járni piacra. Végül ez ott állt meg, hogy most egy hektáron van kert meg 600 négyzetméter fólia, amibe termesztünk zöldséget másoknak és magunknak.”

A termelés annyira beindult, hogy a piacozás már kezdett kevés lenni, túl sok zöldség maradt meg. Ezért úgy döntöttek, hogy elkezdik a terményeket házhoz szállítani.

OSGYÁNI ATTILA: ,,Megkérdeztük az ismerősöket, hogy kiket érdekel és belevágtunk. Ez annyira jól sikerült, hogy ez működik a mai napig is, sőt most már keresnek Szolnokról és Kecskemétről, Budapestről és a kisebb városokból is.”

A szállítás április vége felé kezdődik, az úgynevezett korai zöldségfajtákkal, a salátafélékkel, a karalábéval és a retekkel. Osgyáni Attila úgy fogalmazott, hogy náluk minden megtalálható, ami egy magyar konyhába kell. Most a hideg idő beköszöntével szünetel a szállítás, de áprilistól ismét beindul. Attila későbbi terveiről is beszélt.

OSGYÁNI ATTILA: ,,A környékbeli tanyákból kerestem és keresek még most is termelőket. Igazából nem probléma, hogy ha nincsen több hektárnyi területük, a lényeg, hogy ha van egy sor répája, akkor én ezt, ami nem kell neki a feleslegét megvásárlom és ezt el tudom vinni piacra. Többek között azért lenne jó, mert nekik plusz pénzt jelentene, nekem pedig több zöldséget, ráadásul normális zöldséget, vegyszermenteset, amit én is árulok.”

Bár a vegyszermentes termesztéssel rengeteg a munka mégis megéri – hangsúlyozta – hiszen a vegyi anyagoktól mentes zöldségek sokkal ízletesebbek és egészségesebbek, mint a boltokban vásárolt társaik.