Véradás a Városházán

1143

Az életben maradás és a gyógyulás múlhat a kellő mennyiségű véren, ezért nagyon fontos a véradás. Tegnap a Városháza épületében várták a véradókat. Sokan eljöttek azért, hogy vérükkel másokon segítsenek.

Nagy volt a sor a Városháza kis házasságkötő termében és előterében. Mindenki a véradásra várt. A betegségekre kitérő kérdőív kitöltése után a mintavétel következik. Egy kis szúrás az ujjon, amiből megtudják, hogy megfelelő-e a véradó hemoglobin szintje. Ha igen, akkor a vérnyomás mérés és orvosi kikérdezés után már fekhet is a székbe. Ilyenkor majdnem fél liter vért vesznek le, hogy másokon segíthessenek.

DR. IKER BORBÁLA, általános orvos: ,,Azoknak a betegeknek a számára, akik vérszegénységgel küszködnek, akár krónikus betegség miatt, akár egy akut dolog például baleset, vagy szülés kapcsán. Nekik adjuk ezeket a véreket, amiket most leveszünk a donoroktól.”

A doktornő arról is beszélt, hogy mennyire van vérhiány az országban.

DR. IKER BORBÁLA, általános orvos: ,,Van elég a nagyon súlyos betegeknek, de olykor-olykor előfordul, hogy várnunk kell a vérre, akár egy, két napot is. Úgyhogy én biztatnék mindenkit, hogy jöjjön, mert sose elég az a mennyiség, amivel úgy nyugodt lenne az ember.”

Bár Magyarország vérellátása biztonságosnak mondható, mégis fontos a véradás népszerűsítése. Főleg nyáron, hiszen ilyenkor vérhiány alakul ki, mert sok rendszeres véradó szabadságon van. A Vöröskereszt évente mintegy 13 ezer véradóeseményt szervez, ami azt jelenti, hogy minden napra több is jut. Így, ha valaki szeretne vért adni, bármikor megteheti. Naponta 1800 véradót kell toborozni ahhoz, hogy a biztonságos vérkészlet rendelkezésre álljon a műtétekhez, a baleseti sérültek ellátásához. Egyetlen véradással három betegen lehet segíteni. A véradás a véradó egészségét is szolgálja, hiszen a kötelező tesztek elvégzése után a vércsoport megismerése mellett a szűrővizsgálat kiterjed a HIV, a Hepatitisz-B, a Hepatitisz-C és a szifilisz kimutatására is. Vért az adhat, aki már elmúlt 18, de még nincs 65 éves és testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot. A tetoválás és a testékszer nem akadály, ha eltelt fél év a készülésük óta.