250 millió új orvosi eszközökre

1813

Új orvosi műszerek beszerzésére és a legkorszerűbb röntgenrendszer kialakítására kap forrást a nagykőrösi Rehabilitációs Szakkórház. A mintegy 250 millió forint értékű támogatást ma jelentette be a térség országgyűlési képviselője, Földi László. A forrást az Egészséges Budapest program keretéből kapja a kőrösi kórház, de összességében 456 millió fejlesztés valósul meg az elkövetkező években. Napelemeket szerelnek fel az épületre, klimatizálják az betegszobákat és vizsgálókat és a kórház külső felújítására is lehetőség lesz.

A 195 ággyal működő Nagykőrösi Rehabilitációs Szakkórház korszerű intézménynek számít, a digitalizáció gyors fejlődése miatt azonban szükség van új orvosi műszerek beszerzésére. Mint ahogyan az intézményt érintő egyéb fejlesztésekre is. A kórház összeségében 456 millió forintos támogatást kap-jelentette be ma délelőtt a térség országgyűlési képviselője, Földi László.

FÖLDI LÁSZLÓ, országgyűlési képviselő: Ebből 250 millió forint konkrétan az Egészséges Budapest program keretéből jön, ez elsősorban orvostechnikai műszerek vásárlását fogja lehetővé tenni. Olyan diagnosztikai fejlesztést tesz lehetővé, hogy amit részben meglévő műszerek cseréjére, részben új műszerek beszerzésére lehet majd fordítani.

Még idén lehetőség lesz mintegy 200 millió forint értékben rehabilitációs, mozgásszervi és kardiológiai rehabilitációhoz szükséges műszerek beszerzésére, illetve a legkorszerűbb röntgen rendszer kialakítására. A kormány az elmúlt öt évben 500 milliárd forintot költött egészségügyi intézmények fejlesztésére. Az Egészséges Budapest program keretében pedig-amelyből a nagykőrösi mellett a ceglédi kórház sem marad ki-további forrást biztosítanak. Eddig 3 centrum kórházról, 25 kórház és 15 szakrendelő fejlesztéséről van döntés- mondta az egészségügyért felelős államtitkár a sajtótájékoztatón.

DR. ÓNODI-SZŰCS ZOLTÁN, egészségügyért felelős államtitkár, EMMI: Ott tartunk, hogy hála a GDP-nek és az adóbevételek nagyságának a következő tíz évben több mint 700 milliárd forint értékben lesz lehetőség forrásokat elkölteni itt a Központi Régióban, így ebben a kórházban is. Az is jól látszik, hogy az intézmények nem külön-külön pályázgatnak, hanem egy másfél éves munka után állt elő egy olyan koncepció, amely során minden intézménynek fel lehetett vázolni a jövőképét.

A nagykőrösi kórház több mint tíz éve 70 milliót nyert gépbeszerzésre, ezt követően saját forrásból újította meg a képdiagnosztikai rendszert-emlékeztetett a főigazgató. Tankó Ágota hozzátette: Sajnos az elhelyezkedésük miatt kevés lehetőségük volt pályázni. Tavaly azonban sikerült fejlesztési forráshoz jutni.

DR.TANKÓ ÁGOTA, főigazgató, Nagykőrösi Rehabilitációs Szakkórház és Rendelőintézet: A KEHOP pályázaton a fotovoltalikus rendszerek kiépítése nyertünk pénzt illetve az év végi gazdálkodásösztönző csomagból is 51 mlllió 747 ezer forintot kaptunk, melynek jelentős részét további beruházásokra fordítjuk. Kicseréljük a 20 éves ágytálmosóikat, nővérhívó rendszerünket és az élelmezésbe is új főzőüstök kerülnek.

A mostani 250 milliós fejlesztési lehetőségnek nagyon örül az intézmény. A betegszobák és a vizsgálók klimatizálása mellett lehetőségük lesz 2019-ben az épület külső szigetelésére, valamint a homlokzat felújítására. Az országgyűlési képviselő, Földi László ígéretet tett rá, hogy a kőrösi rendelőintézet teljes felújításáért is lobbizni fog.