A rajzkör és a város

875

A Benedek Péter Rajzkör kiállítászárására várták a vendégeket a Kossuth Lajos Gimnázium dísztermébe. A rajzkör és a város című tárlaton Ceglédet mutatták be épületein keresztül az alkotók. A rajzlapokon szereplő háztetők, kémények, ereszcsatornák emlékeket idéznek fel az emberekben – mondta a polgármester, Takáts László.

A gimnáziumban már tíz éve működő rajzkör kiállítászárásán az igazgató felidézte az első találkozását az alkotókkal.

GULYÁS ZOLTÁN, igazgató, Kossuth Lajos Gimnázium: ,,2011-ben, amikor igazgató lettem, az első hivatalos megbeszélések között már találkoztam a rajzkörrel, hiszen Rónai Gábor kollégám megállított a folyosón, hogy mi az én véleményem, hogy állok a rajzkörhöz, maradhatnának-e itt az iskolában. Természetesen azonnal igent mondtam.”

Érdemes az iskolában tevékenykedő alkotókat megismerni és velük dolgozni – hangsúlyozta Gulyás Zoltán.

GULYÁS ZOLTÁN, igazgató, Kossuth Lajos Gimnázium: ,,Nagyon fontosnak tartom, hogy a rajzkör továbbra is nálunk van. Most kérdeztem a Gábortól, körülbelül 10 éve tartja a foglalkozásokat az iskolában. Nagyon fontos nekünk. Most tanítvány kevés van, de hétköznap hétfőtől több százan jönnek be. Úgy gondolom, hogy ez a fajta munka érik be azzal, hogy idén a Tetz Művészeti Iskola is egy csoportot indít el nálunk.”

A tárlatzárón részt vett a polgármester is.Takáts Lászlót gyertyagyújtásra kérték fel, mellyel a forradalom leverésének áldozataira emlékeztek az iskolában.

TAKÁTS LÁSZLÓ, polgármester: ,,Nekem nagy öröm ez, hogy ilyen civil közösségek, alkotók működnek ebben a városban. Mindig jó azt látni, hogy túl azokon a hivatalos programokon, hivatalos körökön – amik közül vidéken nagyon sokon szoktam részt venni – vannak olyan közösségek, akik maguktól indíttatást éreznek arra, hogy valamit alkossanak.”

A polgármester külön örömét fejezte ki a kiállítás témája iránt. Hiszen mint mondta a városban rengeteg szépség rejlik, amit sokszor észre sem veszünk.

TAKÁTS LÁSZLÓ, polgármester: ,,Örömmel kiáltottam fel Csurgai művészúr kapujára nézve, hogy én ezt a kaput ismerem és jó látni azokat a ceglédi kis kincseket, amik itt vannak, mert ebben a városban nagyon sok olyan apró dolog van, amelyek mellett nap mint nap elmegyünk. Lehet, hogy a szemünkbe sem tűnik, lehet, hogy észre se vesszük, hogy ott van.”

A kiállítászárót zenei aláfestésével Fazekas Zsuzsanna és Fülöp Zsuzsanna tette még szebbé.