Adjunk vért minél többen!

1915

Ajándékokkal, finom falatokkal és a Vöröskeresztet bemutató tájékoztatással várták a véradókat tegnap a Művelődési Központban. A 135. születésnapját ünneplő Vöröskereszt célja, hogy minél több véradót toborozzon, hiszen nagyon nagy szükség van a segítségre. Tegnap a Zanzibár együttes két tagjával is találkozhattak a véradáson részt vevők, és egy 104-szeres véradó is példával szolgát, miért is érdemes a karunkat nyújtani.

A magyarországi vérkészlet folyamatos utánpótlásra szorul, a balesetek elszenvedői, műtétre váró emberek életét menthetjük meg, ha karunkat nyújtjuk. Andrási István 104-szerre tette ezt. Először katona korában adott vért. Akkor a két nap kimenő motiválta. Aztán egyszer csak megváltozott a szemlélete.

ANDRÁSI ISTVÁN: Közben történt egy olyan esemény, amikor hívtak bennünket, mert egy anyuka aki szült, vérre volt szüksége és ez rádöbbentett engem arra, hogy ez több mint a két nap szabadság és onnantól kezdve maradtam véradó végleg.

A tegnapi véradás a Művelődési Központban több szempontból is különlegesebb volt a szokásosnál. A Vöröskereszt ugyanis 135. születésnapját ünnepli.

TABAJDI ÁGNES, véradásszervező: Bemutatjuk a munkáját, eredményeit, beszélünk az önkéntesség fontosságáról, bemutatjuk a helyi szervezet működését, próbálunk új önkénteseket toborozni.

Önkénteseket, véradókat és adományozókat is toboroztak a véradáson. Helyi és országos cégek ajánlották fel segítségüket. Volt aki ajándékokkal, míg más finom falatokkal kedveskedett a véradóknak.

TABAJDI ÁGNES, véradásszervező: Országos telekommunikációs cég ajándékokat ajánlott fel, támogatója az eseménynek a Kossuth Művelődési Központ, akik a helyszínt biztosítják, támogatónk a Cegléd Rádió, akik a kitelepüléssel népszerűsítik a véradást a város lakói és a rádióhallgatók körében.

A Pest megyei Vöröskereszt pedig tombolatárgyakat ajánlott fel. A véradáson ismert, népszerű arcokat is felfedeztünk. A Zanzibár együttes két tagja, Rita és Doni, azaz Kovács András is eljöttek, hogy segítsenek.

KOVÁCS ANDRÁS: Számomra az a legnagyszerűbb érzés, amikor megjön az SMS, hogy ma reggel kiszállítottuk az ön vérét és ez valakinek segítségnyújtás céljából oda tudták adni. Tehát tényleg csak buzdítani tudok mindenkit, hogy ha évente egyszer elmegy valaki vért adni, az egy felemelő, jó érzés.

Terecskei Rita is azt mondta: magától értődik, hogy segít.

TERECSKEI RITA: Egy kis szúrást túl lehet élni. Aki esetleg ájuldozós annak van ágy, úgyhogy ettől nem kell félni, mert az emberekben benne van az, hogy „jaj,megfognak szúrni, úristen az fáj”, dehogyis fáj, ez egyáltalán nem egy borzalmas dolog és tényleg nagyon fontos kérdés, hogy mennyi vért tudnak összegyűjteni az embertársaknak.

A véradáson 93-an nyújtották karjukat, közülük tizenketten először adtak vért. A Vöröskereszt reméli, egyre többen lesznek, akik segítenek életet menteni.