Emlékpadot avattak az évfordulón

2348

A gimnáziumban tartott ünnepség után adták át azt az emlékpadot, amit az 1956-os Emlékbizottság által kiírt  „Büszkeségpontok” pályázatnak köszönhetően sikerült elkészíttetnie a városnak. A büszkeségpont, az „emlékpad” a rajta elhelyezett lyukas zászlóval és diáksapkával nem csak emléket állít, de helyet teremt a megemlékezéshez, alkalmat ad a mai fiataloknak a múlt felidézésére – hangzott el az avatáson. A padra a műtárgyakat  Szabó György Munkácsy-díjas szobrászművész készítette.

Az 1956-os forradalom ceglédi fordulatában komoly kezdeményezői szerepet vállaltak a ceglédi és nem ceglédi diákok. A gimnázium Rákóczi úti épülete és az akkori kollégium Széchenyi úti otthona  jelentette azt a bázist, ahol a fiatalok és tanáraik 1956 októberében gyűléseken, megbeszéléseken vettek részt. Ezekről a helyekről indult el az a felvonulás, amely 1956. október 26-án a forradalom helyi győzelméhez hozzásegítette a városlakókat. És ezért kapott helyett az emlékpad a Gimnázium előtt. Ünnepi beszédében Földi László országgyűlési képviselő elsőként  John Fitzgerald Kennedy szavait idézte: „1956. október 23-a örökké élni fog a szabad emberek és nemzetek emlékezetében. E nap a bátorság, az öntudat és a győzelem napja volt.”

 FÖLDI LÁSZLÓ országgyűlési képviselő: „ E nap a bátorság, az öntudat és a győzelem napja volt. A történelem kezdete óta nincs még egy nap, mely világosabban mutatja az ember csillapíthatatlan vágyát a szabadság iránt. Bármilyen kicsi is a siker esélye és bármily nagy is az áldozat, amit követel. Tisztelt emlékezők. Kennedy után felmerülhet a kérdés bennünk, hogy mi miért nem tudunk ilyen módon emlékezni. Miért nem tudunk ilyen módon gondolni saját szabadságunkra.”

Néhány évtizede még elhazudták a történelmet. Visszaemlékezhetnek sokan, hogyan tanították ellenforradalomként az ’56-os eseményeket. Nagyon sokan úgy nőttek fel, hogy nem sokat hallottak 1956 valós tartalmáról, valós történelméről. Ahhoz a szülőknek kellett otthon hozzátenni, de ők is félve tették. Emlékeznünk kell azokra a napokra és büszkének lenni.

FÖLDI LÁSZLÓ országgyűlési képviselő: „Mindig büszke voltam és vagyok, mióta Cegléden élek azokra az emberekre, akik példaként szolgálhatnak hazaszeretetből, odaadásból, a közösségért való odaadásból, példaként szolgálhatnak emberségből.”

Fontos, hogy tiszta képünk legyen erről a korszakról és fontos,. hogy ez az emlékpad az ifjúságot is emlékezteti mindazokra, akikre büszkék lehetünk – ezért is fontos, hogy elkészülhetett ez az emlékpad.