Állatbarátok csendes demonstrációja

1305

Egy Magyar utcai házba kerültek azok a francia bulldogok, amelyeket néhány hete foglalt le a hatóság egy ceglédi áruház raktárában. Az átadásra kutyaszeretők, szimpatizánsok is elmentek, hogy csendesen tiltakozzanak az átadás ellen. Úgy vélik: veszélyben van a 11 kutya.

Nemrég egy ceglédi kínai áruházban foglalt le a hatóság 11 francia bulldogot. Valaki feljelentést tett, hogy nagyon mostoha körülmények között tartják az állatokat egy sötét raktárban. A kutyák a gyepmesteri telepre kerültek.

SOLTÉSZ LÁSZLÓNÉ: „Én eleve a kutyákat, mivel ezek érzékenyek, még akkor nagyon hideg volt, a Szőlő utca 14-be vittem, ahol a menhelynek az irodája, levelezési címe van. Tehát be van jegyezve. A hatósági állatorvossal megbeszéltem, hogy ezért viszem oda és azért is, hogy el ne lopják a gyepmesteri telepről. Ezért oda kerültek. Ezután egy ideig az önkormányzattól nem kaptunk semmilyen határozatot. Ma vettem át.”

Vagy a címzett nem volt otthon, vagy a gyepmesteri telepre vitték a levelet – a végeredmény az lett, hogy mikorra átvette a levelet Soltész Lászlóné, akkorra már lejárt a kutyák visszaadásának határideje, a rendőrség pedig eljárást indított. Soltész Lászlóné úgy mondja: sikkasztás gyanúja miatt. A francia bulldogokat tehát vissza kellett adni, helyesebben egy házba vitték, ami nem azé, akitől lefoglalták a kutyákat.

SOLTÉSZ LÁSZLÓNÉ: „Állítólag nincs is lakcíme. A főállatorvos azt mondta, hogy ennek az embernek nincs bejelentett lakcíme. Most a számlát kiállítottuk, nem mondott lakcímet. Most még az az érdekesség, hogy mielőtt kijöttünk, csengett a telefonom, felhívott egy ügyvéd, hogy a Yellow nevű kutyát – két kutyában volt chip – ki ne próbáljam adni a kínainak, mert bizonyítani tudja a gazdája, hogy az övé. Én már viszont nem rendelkeztem a kutyák joga felett, mert ki kellett adnom, azzal fenyegetett, hogy a bíróságon találkozunk.”

A többi kutyában azonban chip sincs. A határozatba mi is beleolvashattunk. Abban azt találtuk, hogy azt a személyt, akitől lefoglalták a kutyákat, többszázezres bírság megfizetésére és a lefoglalás óta eltelt időre vonatkozó állattartási költségek megfizetésére kötelezte a hatóság. Visszaadásuk feltétele pedig a megfelelő körülmények biztosítása volt. Az a személy, akitől lefoglalták, ezt a Magyar utcai házat jelölte meg erre. Itt a hatóság ellenőrzést tartott és megfelelőnek találta.