Aratófesztivált rendeztek Kocséron

754

A kézi aratást, a betakarítás hagyományait mutatták be és népszerűsítették Kocséron. A településen második alkalommal rendeztek aratófesztivált. A kilátogatók megnézhették néhány évtizeddel ezelőtt hogyan vágták kézzel a gabonát, mit jelent a marokszedés és hogyan kötik a kévét.

A községből, de más településekről is sokan kilátogattak az aratófesztiválra. Tavaly óta híre ment ugyanis, hogy itt olyat láthatnak, amit sajnos már kevés helyen. Nem is volt kérdés, hogy az első alkalom után idén újra megrendezik az eseményt.

BODNÁR ANDRÁS polgármester, Kocsér: „Tavaly azt mondtam, szeretnénk folytatni, hagyományt teremteni belőle és természetesen mindenki meggyőzött arról, hogy ezt csinálnunk kell. Több fiatal gyermek is felvetette, hogy tényleg ez nem is mese. Valóban nem mese. 40-50 évvel ezelőtt így arattak a nagyszüleik, szüleink, hogy az egész éves kenyérre valót és a takarmányt elő tudják teremteni.”

A kézi aratás hagyományai és azok az emberek, akik ezt a nehéz munkát végezték nem szabad hogy feledésbe merüljenek-mondta Földi László, országgyűlési képviselő.

FÖLDI LÁSZLÓ országgyűlési képviselő: „A mai napon is csak megköszönni tudjuk azt a munkát, amit a mai parasztember a földön végez, hogy megtermelje a mindennapi kenyerünket és azok, akik ezzel foglalkoznak csakugyan minden tiszteletet megérdemelnek”

Az esemény vendége volt idén is Borbás Ferenc jászkapitány, aki szűkebb hazája üdvözletét és szeretetét is magával hozta.

BORBÁS FERENC: „Nyugodtan tolmácsolhatom Jászapáti város megbecsülését, a régi dolgaink okán is és a mai kapcsolatunk okán is. Tisztelettel köszönöm, hogy itt lehetünk és bízom benne, hogy még sokáig itt leszünk.”

Manapság már nem fenik a kaszát, az aratást kombájnokkal végzik. A fesztiválon azonban mindenki közvetlen közelről megnézhette, hogy évtizedekkel ezelőtt hogyan történt a gabona betakarítása. Direkt erre a napra hagytak lábon gabonát, hogy legyen hol bemutatni ezt a szép hagyományt. Hét pár aratott, szedte a markot, rakta a kévét – úgy ahogy egykor is tették. A bemutatón a gépi aratásból is ízelítőt kaptak a fesztiválozók, zenés-táncos szórakoztató műsor is várta a Kocsérra látogatókat. De a főzőverseny sem maradt el. Kikötés nélkül készültek az ételek. Mindenki azt főzhetett, amit csak szeretett volna. A legkisebbeket pedig egy igazán különleges program, malacfogó verseny is várta.