Bakancslista – új sorozat a Kaszinóban

1142

Szibéria legmagasabb hegységébe utazhattak el gondolatban mindazok, akik részt vettek a Bakancslista Utazási Klub első találkozóján. A sorozat Ligeti Márton élménybeszámolójával kezdődött, aki még tizenévesen indult el társaival Ázsiába, hogy  meghódítsák az Altáj hegységet.

A világ egy könyv és aki nem utazik, az csak egyetlen lapját olvassa el – Szent Ágoston gondolatát kapta mottóul a most indult rendezvénysorozat. Első alkalommal Ligeti Márton élménybeszámolóját hallhatta a közönség egy több mint 20 évvel ezelőtti ám örökre emlékezetessé maradt túráról.

LIGETI MÁRTON: „Ez a gimnáziumban kezdődött. Akkor kezdtünk el az osztálytársaimmal barlangba járni. Nyilván sokáig jártunk csak úgy mindenféle engedély meg vezet nélkül. Tévelyegtünk Solymáron az ördöglyukban. Eltévedtünk, megtaláltuk magunkat. Előbb utóbb felmerült, hogy ennek valamilyen keretet adjunk. Akkor elkezdtünk egy barlangász csoportba járni, valahonnan ismerős által találtuk, beiratkoztunk oda. És ha az ember egy kicsit elkezd jobban barlangászni, utána elkezd hegyet is mászni, sziklát mászni, meg ilyen nem normális dolgokat művelni.”

A mélység után tehát a magasságot vették célba. Ám nem az első úti cél volt az Altaj hegység.

LIGETI MÁRTON: „Nem ez az első túránk, amiről most vetíteni fogok. Túráztunk a Kaukázusban, később az Aláj hegységben, amit lehet, hogy kevesen tudnak, hogy hol van, de majd elmondom legközelebb, ha esetleg ilyen vetítés lesz és ez volt utána egy nagyon jó kis túránk az Altáj hegység. És hogy miért pont ez? Ezt tetszett meg.”

Az Altaj röghegység Ázsiában, Oroszország, Kazahsztán, Kína és Mongólia területén fekszik. Oroszországi része Szibéria déli hegyvidékeinek legnyugatibb tagja. 2000 km hosszan húzódik az Ob és az Irtis folyók forrásánál. Magassága meghaladja a 4000 métert. E hegység oroszországi részét célozták meg az akkor tizenéves fiatalok. Teljesen egyedül. Ráadásul olyan vidéken, ahol gyakorlatilag senkivel nem találkoztak hetekig.

LIGETI MÁRTON: „Jellegét tekintve az összes túránk olyan volt, hogy elmegy az ember az Isten háta mögé, egy hónapig emberrel nem találkozok, gyalogolsz ki tudja hány száz kilométert, megmászol mindent, ami az orrod elé kerül és próbálod túlélni, bár nyilván nem erről van szó, túlélem nyilván, de nincsen segítség, ez mindig kihívás. Ha itt hibázik az ember, akkor itt baj van.”

De nem hibáztak, és életük végéig tartó élményekkel tértek haza. Ezekről mesélt most a közönségnek Ligeti Márton. A sorozat március 22-én folytatódik, akkor Kőhalmi Dezső tart előadást Mexikóról.