Báloztak a vadászok

1756

A Gerje menti vadásztársaságok részvételével tartottak vadászbált a hétvégén. Több mint 200-an vettek részt a zenés esten. Pilis, Albertirsa, Törtel, Ceglédbercel, Cegléd és Pusztavacs vadászai és a települések vezetői valamint minden vadászesemény elmaradhatatlan szereplői, a Pipacs Vadászkürt egyesület tagjai ünnepeltek együtt.

A vadásztársaságok korábban külön külön is tartottak zenés mulatságokat, de néhány éve már a Gerje mentén működő társaságok együtt kapcsolódnak ki és őrzik a hagyományokat.

MIHÁLY JÁNOS alelnök Gerjementi Vadásztársaságok és Vadászok Szövetsége: „A bál pedig azért hagyomány, mert a magyar tudatban, a magyar gondolkodásban is benne van, hogy amikor vége az aratásnak, aratóbál van…mikor vége van a szüretnek, szüreti bál van, amikor pedig vége van egy vadászszezonnak, akkor vadászbált tartunk és megünnepeljük azt a sikeres esztendőt,, amit vetéssel, szántással és aratással töltöttünk mi is.”

A bálon egy perces néma felállással emlékeztek az egyik alapító társaság, a Rákóczi vadásztársaság közelmúltban elhunyt elnökére. De nem csak a múltba, a jövőbe is tekintettek a vadászok, hiszen a vadásztársaságok sikeresen levizsgáztak, a következő 20 évre szóló vadászati ciklusra megalakították területüket, mindenki kialakította a saját vadgazdálkodási és vadvédelmi tervét. Erről is beszámolt a Gerje menti vadásztársaság elnöke: Minderről természetesen vadételek mellett beszélgethettek a vadászok.

MIHÁLY JÁNOS alelnök Gerjementi Vadásztársaságok és Vadászok Szövetsége: „A mai kínálat az újházi fácánleves lesz csigatésztával, dámborjú sült lesz, vaddisznó sült és őzsült lesz és vaddisznó és dámpörkölt lesz. Köretnek lesz nokedli, sült krumpli, főtt krumpli és a végén gesztenyekocka. És kuriózum – amit annak ellenére, hogy sok vadászbálba járunk, még nem láttam sok helyen – hogy gyümölcstálakat is lehet látni és kóstolni. Trópusi gyümölcsökből van összeállítva tál illetve szőlőből.”

Természetesen, mint a bál minden jelentős eseményét, így a vacsorát is a Pipacs Vadászkürt Egyesület vezette fel.