Bejgli, bor és karácsonyfa

1002

Az adventi programok mellett, több, jó hangulatú megmérettetés is várta hétvégén a Szabadság térre látogatókat. Az is kiderült, hogy a A ,,Pesti úti angyalok” csapata kapta a legtöbb szavazatot a karácsonyfa díszítő versenyen. Patakiné Zsuzsáé lett a legfinomabb sütemény, a Ceglédi Ipartestület pedig a legfinomabb forralt bort készítette el.

Nyolc csapat jelentkezett idén a forralt bor készítő versenyre. Voltak, akik egy komplett konyhát rendeztek be a Kossuth szobor háta mögött. Mindenki igyekezett különleges alapanyagokkal dolgozni, hogy elnyerje a legjobb forralt borért járó díjat. Az Ipartestület csapata például ceglédi Kékfrankos vörösborral készült a versenyre.

SPINDELBAUER ATTILA, elnök, Cegléd és Térsége Ipartestület: ,,Több generációs, titkos a recept. Annyit még elárulhatok, hogy van benne szegfűszeg, szegfűbors és most nem citromot raktunk bele, hanem narancsot ízesítésnek.  Valamint nem felforraltuk, hanem éppen hogy felmelegítettük, hogy ne forrjon el az alkoholtartalma neki.”

Az elkészült forralt borok értékelésénél több szempontot is figyelembe kell venni – mondta a zsűri elnöke.

HARTYÁNYI JÓZSEF, Cegléd és Vidéke Unghváry László Borrend: ,,Nagyon fontos, hogy milyen íz hatása, milyen a színe van a bornak. Ami ugye jelen esetben nem tiszta bor, hiszen van benne mindenféle gyümölcs és egyéb fűszerek, de azért fontos, hogy ne legyen zavaros.  Fontos az összhatás, hogy mennyire tiszta, hogy néz ki a háttér, ahol előállítják, elkészítik ezeket a borokat.”

Miközben kint melegedtek a borok, a sátorban már kóstolta a zsűri a bejgliket. Hiszen a hagyományos karácsonyi süteményekre is verseny várt. Kora estére az eredmény is megszületett és persze a zsűri véleménye, jó tanácsai is.

LAJOS MARY, mestercukrász: ,,Megfigyeltük azt, hogy milyen a külleme a bejglinek. Egyrészt azt, hogy formára milyen. Nagyon fontos kritérium volt, hogy milyen a színe, tehát mennyire sült szép pirosra, milyen finomságot sugall úgymond ez a tésztanemű. Miután felvágtuk a töltelékarányt vettük szemügyre, hogy megfelelő dús töltelékkel rendelkezzen, valamint természetesen az ízvilág.”

Ezt a versenyt Patakiné Zsuzsa nyerte. A legfinomabb forralt bort a Ceglédi Ipartestület csapata készítette. A karácsonyfa díszítő versenyen pedig a legtöbb szavazatot a ,,Pesti úti angyalok” csapata kapta.