Festett mesék a Ceglédi Galériában

1434

Igazi mesevilág elevenedett meg a Kossuth Művelődési Központ galériájában. Harminc népi konyha kicsinyített mását láthatják az érdeklődők. A kis házakban pedig textilbabákat. A különleges tárlat segítségével bebarangolhatjuk a Tolnai hegyhát, a Völgység és Sárköz vidékének falvait. A kiállítás május 19-ig látogatható.

Szemet gyönyörködtető alkotással telt meg a Ceglédi Galéria. A festett bútorzatú babaházak által időutazásra indulhatunk. Harminc népi konyha kicsinyített mását láthatja a közönség. Az alkotó, Ament Éva, népi iparművész több mint 25 éve foglalkozik bútorfestéssel, a babaházak készítése azonban később jött az életébe.

AMENT ÉVA, bútorfestő, Népi Iparművész: Egy kiállításra 2004-ben kaptam egy felkérést és nagyon sok mindent szerettem volna megmutatni, viszont a hely szűke bekorlátozta a lehetőségeimet. Úgy gondoltam, hogy ezt megoldom egy babaházzal és azonnal lekicsinyítettem a lakásbelsőt 1:10 arányra. Azóta gyakorlatilag a körülöttem lévő izgalmas tájegységeket megörökítem magamnak, de portékaként is készítem, tehát valódi játékoknak eladására is, és egyre nagyobb szerelmem, tehát ez egy komoly elhivatottság már.

Ament Éva egy pici parasztházban élt gyermekkorában. A falusi élet, a nagymamája népviselete mind-mind hozzájárult, hogy felnőttkorában megörökítse a magyar tájegységek hangulatát. A mintegy harminc népi konyha kicsinyített mása bepillantást nyújt a Tolnai hegyhát, a Völgység és a Sárköz vidékének egykori hangulatába, hiszen minden ház egy-egy történetet is elmesél. A tolnai és baranyai motívumokkal díszített kis házakhoz Szegedi Anna, bábkészítő készített textilbabákat. A kislányok rajonganak a szebbnél szebb babákért.

SZEGEDI ANNA, babakészítő: Szerintem szeretik őket és mindig azzal nyaggatnak, hogy mi a nevük a babáknak. Úgyhogy van én adom, vagy a lányok adják a babáknak a neveket.

A kiállítást Landgráf Katalin, textilművész, a Magyar Művészti Akadémia Népművészeti Tagozatának tagja nyitotta meg, aki elismerően szólt a mesés alkotásokról.

LANDGRÁF KATALIN, textilművész: A játék rendkívül összetett fogalom, hiszen a játék tárgyaktól az elméleti játékokig, az egyéni játékokig, a közösségben játszható játékokig nagyon sokféle módjával találkozhatunk a mindennapokban.

A megnyitót Bán György, népzenész furulya előadása, valamint a Táncsics Iskola diákjainak éneke tette még hangulatosabbá. A kiállítás május 19-ig látogatható.