Harmonikus ízek és savak

1293

Két ország van csak Európában, ahol a szőlőtermés meghaladta az előző évit. Az egyik Magyarország. Ez köszönhető a kiváló szakembereknek és a szerencsés időjárásnak, az időben még megérkező csapadéknak – erről is volt szó a borrend tegnap tartott találkozóján.

A találkozó most rendhagyóan fotózással indult. Korábban már készült díszruhás kép a borrendek országos szövetsége kiadványába, azon viszont többen nem tudtak részt venni. Most újabb képek készítettek, hogy az a borrend készülő kiadványába bekerülhessen. A Cegléd és Vidéke Unghváry László borrend lovagjai a hagyományos, minden harmadik hétfőn megtartott találkozóra most a Kökény Benő és Huszár Péter meghívására a Kökény pincészetbe érkeztek.

KÖKÉNY BENŐ borász Kökény és Fia Családi Borászat: „Úgy gondoltuk, hogy egy újbor kóstolót fogunk tartani. Túl vagyunk a welcome drinken, ami egy zöld veltelini volt, aki itt volt időben, kapott belőle, a következő egy chardonney volt és jelen pillanatban a rajnai rizling van soron. Ez után fog következni egy sauvignon blanc, majd a cserszegi fűszeres illetve két rozé, a kétmotoros és a fischer parti

A borrend már készült a következő hetek eseményeire, több meghívásnak is eleget tesznek, de saját rendezvényeik szervezése is elkezdődött. Már tudható, hogy a hagyományos borrendi bál március 3-án lesz. De természetesen szó esett a szőlőtermésről és persze az új borokról is. A rend elnök-nagymestere, Kiss Attila elmondta: a média kiemelkedő és csúcsévjáratokról beszél. Hogy ez így lesz-e, kiderül, de tény, hogy jókor jött a szeptemberi csapadék.

KISS ATTILA elnök-nagymester: „Igazából Európában két ország van, ahol meghaladta az előző évi termést az idei évi termésátlag, ebből az egyik Magyarország. Kiváló szakembereinknek és a szerencsés időjárásnak köszönhető, hiszen ha szeptemberben az a 140 mm eső nem esik le,  akkor azért kicsit érdekesebb lett volna a helyzet. És aki szőlővel foglalkozik az láthatja, hogy a szeptemberi esőben általában megrepednek a bogyók és szétfakadnak ezek a fürtöcskék. Most ezt a mennyiségű esőt úgy elnyelte, hogy ettől lettek gömbölyűek a fürtök, ettől lett igazán szép és vettek még fel tápanyagot.”

És ezért tudtak kialakulni olyan harmonikus ízek és savak, amelyekből már most is ízelítők kaphattak a borlovagok a Kökény pincészetben.