Hibridkukorica fajtabemutatót tartottak

1055

A tavalyihoz hasonló mennyiségre és minőségre számítanak a hibrickukoricák esetében is a Dpmg Zrt-nél. Ahogy a kalászosoknál, így itt sem befolyásolta a termést annyira az időjárás, mint amennyire akár várható lehetett volna. Erről is szó volt a ma tartott fajtabemutatónk, ahol a gazdák közvetlenül is ellenőrizhették, az adott területen melyik hibrid, hogyan teljesít.

Tavasszal még úgy tűnt, nem lesz túl ígéretes ez az év. A kalászos betakarítás azonban szerencsés fordulatot hozott, hiszen termésmennyiségben sikerült megközelíteni a tavalyi mennyiséget. A napraforgó és a kukorica esetében is ez történt. És a fajták megközelítőleg azonos mennyiséget hoztak.

BÁN RÓBERT vezérigazgató-helyettes, DPMG Zrt: „A kukorica hibridek között nagy különbség nincsen a termésmennyiségek között. Hogyha ki van elégítve a tápanyag szükséglet, a csapadék megfelelően jön és úgy kapja, ahogy kell a kukorica, akkor nagyjából azonos termésszintek jönnek vissza.”

A Dpmg Zrt minden évben megtartja a hibridkukorica fajtabemutatót, hiszen ez jó alkalom arra, hogy a szakmai tapasztalatok megosszák egymással a termelők. És persze hasznos előadásokat hallhassanak. Ma például szó volt az agrár- és vidékfejlesztési támogatások helyzetéről, a kukoricatermesztés versenyképességének alakulásáról is. De természetesen nem csak négy fal között tartották most sem a találkozót. A kukoricatábláknál a termelők, gazdák közvetlenül is ellenőrizhették, melyik hibrid hogyan teljesít. És persze, hogy milyen a külalak, hiszen az is sok információt hordoz.

BÁN RÓBERT: „Az a gazdának egy jó mintát mutat, ha egy kukorica nagyobb, cső nagyobb, a szemsorokat itt meg lehet számolni, hogy melyiken mennyi van, illetve a szemeket, hogy apró szemű, lófogú, tehát ilyen szempontból lehet érdekes.”

A vetőmagok egyébként szinte egyformán jók,  csak apróbb tulajdonságokban térnek el egymástól. Így a termés mennyiségét inkább a talaj tápanyagtartalma és a csapadék határozza meg.