Időkapszula érmekkel, rajzokkal

1437

Rajzok, fotók, érmek kerültek abba az időkapszulába, amelynek lehelyezésével ünnepélyesen is elkezdődött az új kosárlabdacsarnok építése. Ez az első olyan sportlétesítmény az országban, amely nem kizárólag magyar, hanem nemzetközi támogatással jön létre. Nem véletlen tehát, hogy a díszvendégek fele Lengyelországból érkezett. .

A házigazda, Filipowitz Kristóf köszöntötte elsőként mindazokat, akik elfogadták a meghívást, hogy együtt ünnepeljék a ceglédi kosárlabda sport új korszakának kezdetét. A beruházásról és a sportág eredményességéről a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének főtitkára beszélt. Elmondta: hosszú évek előkészítése után jöhet létre ez a csarnok, nemzetközi sztenderdeknek maximálisan megfelelve épül meg, 5.200 négyzetméteren 800 fő befogadására lesz alkalmas, ám bővíthető lesz.

BODNÁR PÉTER főtitkár, MKOSZ: „Én azt hiszem, hogy ez méltó otthonát fogja adni a ceglédi kosárlabdázásnak. Annak a ceglédi kosárlabdázásnak, amely az elmúlt években rakéta módjára repült a magaslatokba. Hiszen ebben az évben az Magyar Kupa ezüstérme, illetve a Magyar bajnoki bronzérem azt hiszem mindenki számára meglepetésként hatott. Kivéve annak – mint például Fillipovicz Kristóf urat, aki szisztematikus előkészítéséként számított arra, hogy ilyen eredményes lesz a klubja.”

Nagy öröm az is, hogy különböző szervezetek összefogásával jön létre a Sportcsarnok, ráadásul ez az első olyan projekt, amelyben nem kizárólag magyar, hanem nemzetközi érdekeltség is van – mondta a főtitkár. A beruházást örömmel üdvözölte a sportért felelős államtitkár is.

DR. SZABÓ TÜNDE Sportért Felelős Államtitkár: „Üdvözlendő Cegléd azon törekvése, hogy sportéletük fejlesztési céljából kiemelkedő figyelmet szentelnek mind a versenysport, mind a szabadidősport tevékenységek feltételeinek biztosítására és ehhez szükséges források minél szélesebb körű felhasználására. Nagyon fontos azon célkitűzésük, hogy a sportolás magas szintű infrastrukturális alapjai folyamatosan biztosítva legyenek”

Köszönet illeti a Lengyel kormányt és a WBV Polskát, amiért az új ceglédi kosárlabda csarnok építését anyagi támogatásukkal segítenek megvalósítani – hangsúlyozta az államtitkár. Az ünnepségen részt vett a Lengyel Köztársaság Magyarországi nagykövete is, aki felelevenítette a lengyel – magyar barátság történetét is.

JERZY SNOPEK, a Lengyel Köztársaság Budapesti nagykövete: „Nagyon örülök, hogy ez a barátság, gyümölcsöző együttműködés folytatódik és sok sikert kívánok. Mert a Cegléd valóban nem csak Kossuth hanem a kosárlabda városa is.”

A kosárlabda városa, ahol támogatják is a kosárlabdát – ezért a szövetség elnöke is köszönetet mondott.

SZALAY FERENC elnök MKOSZ: „Én úgy látom, hogy a város várta azt, hogy bizonyítsa azt a kosárlabda, hogy eredményes sportág. Polgármester Úr szerintem teljesen jogosan tette, hogy csak akkor mondta azt, hogy segíti a kosárlabdát, amikor már látta, hogy ennek van értelme – és ez így is van rendjén. Most pedig, hogy már van értelme, megvan a városi támogatás is és legyen így a későbbiekben is. De épüljön fel újra az az utánpótlás nevelési rendszer, ami Cegléden mindig erős volt.”

Nem csak a kosárlabdázásnak jelent új fejezetet a csarnok – erről a térség országgyűlési képviselője is beszélt.

FÖLDI LÁSZLÓ országgyűlési képviselő: „Én azt gondolom, hogy az a beruházás, ami itt meg fog valósulni, nagyon jól szolgálja nem csak a kosárlabdát, hanem a tankerület gondozásában, tankerület fenntartásában a mindennapi testnevelést is, hiszen iskola és kollégium mellett helyezkedik majd el ez a csarnok, ahol jól lehet majd hasznosítani a testnevelés órához.”

Cegléd polgármestere pedig büszkeségét fejezte ki, amiért részese lehet ezeknek az ünnepi pillanatoknak, heteknek, hónapoknak.

TAKÁTS LÁSZLÓ polgármester: „Én mint a város polgármester nagyon büszke vagyok arra, hogy egy ilyen időszakban vezethetem a várost, hiszen nagyon jó dolog olyankor bármilyen tisztséget betölteni, amikor az ember alkothat és olyan emberek veszik körbe, akik mind az alkotás, az előrehaladás felé mutatnak.”

A díszvendégek együtt helyezték le az építés kezdetét jelentő időkapszulát. ATMO vágósból időkapszula Majd a z új létesítményt az egyházak képviselői is megáldották. Az új csarnok a tervek szerint 2018-ban elkészül és Cegléd Gdyna mérkőzéssel avatják majd fel.