Jó szezon-rossz szezon

1305

Végéhez közeledik a gyümölcsök betakarítási időszaka. Szilva tekintetében jó szezont tudhatnak a gazdák magunk mögött. A baracktermést azonban megviselték az időjárás viszontagságai, de az árakat nézve csak minimális változást lehet észrevenni.

A tavaszi fagyok és viharok idén sem voltak kegyesek a barackterméssel. Ez leginkább a keresletben tapasztalható, hiszen hiánycikké vált a piacokon. Jó hír azonban, hogy az árak az előző évekhez képest nem nagyon változtak –  mondja  a szakember.

MÜLLER ISTVÁN, ügyvezető igazgató, EGE Gyümölcstermelési Kft.: ,,Hát a baracktermésünk gyakorlatilag egy kicsit fagykárokat szenvedett, tehát kevesebb volt a gyümölcs mi viszonylatunkban is. Hát ugye a kajszibarack országos viszonylatban is komoly fagykárokat szenvedett. Hála Istennek mi azért nem teljes mértékben sérültünk a gyümölcs kapcsán. Egy olyan 50 %-os termést tudtunk betakarítani. Ez most idei viszonylatban jónak mondható.”

Első sorban étkezési célokra sikerült hasznosítani a gyümölcsöt, a viszonylag kevésnek mondható termés miatt ipari célokra csak minimális maradt.

MÜLLER ISTVÁN, ügyvezető igazgató, EGE Gyümölcstermelési Kft.: ,,A barack minőségével nem volt probléma. Aránylag a tavaszi időszak kellő csapadékkal bírt, tehát ez a kisebb mennyiségű termés szépen ki tudott fejlődni. Éppen ebből következett az is, hogy ugye étkezési célokra gyakorlatilag a nagy részét tudtuk értékesíteni.”

A szilvatermés sokkal szerencsésebben alakult. A jó terméshez azonban nagyban hozzájárult a fák életkora és a megfelelő gondozása is.

MÜLLER ISTVÁN, ügyvezető igazgató, EGE Gyümölcstermelési Kft.: ,,Igazából az árak tekintetében itt a termelés szempontjából, tehát a mi termelői árunk, amit tudunk itt produkálni, azok nem túl magasak. Mivel nálunk is jó a szilvatermés és úgy tudom, hogy országosan is, illetve Európában is elég jó szilvatermés van, Németországban és Lengyelországban is. Tehát ez a szilvának az árát egy kicsit úgymond lefele irányítja, így elég vékony, alacsonyabb áron lehet sajnos a szilvát értékesíteni.”

Müller István elmondta: a szilvát étkezési és ipari célokra is felhasználják. Az étkezési mennyiség viszont kevésbé jelentős. Az előző évekhez képest idén 10 nappal előrébb járnak a betakarítással, ami a korán érkezett nyárnak köszönhető – emelte ki Müller István.