Jó ütemben halad a beruházás

934

Jó ütemben halad a kivitelezés, várhatóan év végén át is adhatják Ceglédbercel új biológiai szennyvíztisztító telepét. A beruházásról ma tartottak sajtótájékoztatót, ahol az is elhangzott, a Gerje és az azt körülvevő Natura 2000-es terület miatt nagyon komoly követelményeknek kell megfelelni. Így várhatóan a térség legmodernebb szennyvíz telepe kezdheti meg hamarosan a próbaüzemet.

2009-ben merült fel az első probléma. A 15 hektáros gyökérzónás nyárfás szennyvízkihelyező területe elérte azt a telítettségi szintet, ami után már tovább nem lehetett ilyen célra használni. 1995 óta 4500 lakos, több mint 1500 ingatlan által kibocsájtott szennyvizet fogadott be a terület. Ekkor döntött úgy a település, hogy várják és keresik a lehetőséget egy modern, biológiai szennyvíztisztító megépítésére. 2010-ben megérkezett a pályázati lehetőség, amelyen 2012-ben forrást is nyert Ceglédbercel.

TÖRÖK JÓZSEF polgármester, Ceglédbercel: „A támogatási forrás össze 520 millió forint nettó összegben, 5 %-os önkormányzati önerő biztosítása mellett valósítható meg. Jelen pillanatban ebből a forrásból építkezünk és ebből a forrásból jelenleg a szennyvíz telep meg is valósítható. Vélhetően a  telep 2018 novemberében a próbaüzem után áll majd a Bácsvíz rendelkezésére, aki a telepet üzemeltetni fogja.”

Persze még szükség lesz a használatbavételi engedélyre, illetve a Gerje mint befogadó esetében a vízjogi engedélyeztetésre is. Az új telep a régi mellett épül meg. Itt van lehetőség arra, hogy a lehető legrövidebb úton jusson a tisztított szennyvíz a Gerjébe. Igen komoly feltételek mellett természetesen – hangsúlyozta a polgármester.

TÖRÖK JÓZSEF polgármester, Ceglédbercel: „Természetesen a megfelelő hatástanulmányok elkészítése megtörtént, mivel a Gerje és a Gerje környezete Natura 2000-es területhez csatolt és ennek megfelelően az engedélyező hatóságok a legmagasabb szintű követelmény rendszert támasztották a szennyvíztelepünkkel szemben. Nyugodtan mondhatjuk hogy a térség legmodernebb szennyvíztelepét építjük meg közösen a kivitelezővel.”

És várhatóan már a próbaüzem alatt Ceglédbercel az új biológiai tisztítóba bocsájtja ki a szennyvízét és innen a megfelelő eljárások után eresztik a Gerjébe. A telep hivatalos átadása várhatóan ez év végén lesz.