Költészet napja a Gimnáziumban

1458

Több mint 700 diák szavalta együtt ma a Toldi Előhangját a gimnázium előkertjében. Így ünnepelték az intézményben a Költészet Napját. De folytatódott egy sokéves hagyomány is. Versíró és illusztráció készítő pályázatot hirdettek. Versből több mint 20 érkezett.

Arany év van, nem véletlen tehát, hogy a Toldi előhangját szavalta a sokszáz gimnazista ma reggel. A korosztályra jellemzően volt aki könyvből, papírról, de nagyon sokan mobiltelefonról olvasták a híres sorokat. Bárhonnan is tették, a lényeg, hogy a költészettel foglalkoztak ebben a néhány percben.

G. BÍRÓ LILLA szervező pedagógus, szervező: „Manapság már egyre nehezebb őket verssel lekötni, de a remény hal meg utoljára, ahogy a mondás is tartja. Én még úgy gondolom, hogy ha nem is egy életmű, de konkrétan egy-egy vers mindig betalál az adott korosztály szívébe. Radnóti Miklós az örök sláger én úgy gondolom. Ő mindig ott van a gyermekek szívében.”

A szervező pedagógus elmondta: nagy öröm, hogy idén is lelkesek voltak a fiatalok és több mint 20-an most is jelentkeztek a versíró pályázatra. Őket a támogatóknak köszönhetően értékes ajándékokkal, édességgel, könyvekkel ajándékozhatták meg. Az aktivitás talán azt is igazolja, hogy fontos lehet a fiataloknak az irodalom, a megfelelő megközelítésben.

G. BÍRÓ LILLA szervező pedagógus: „Mindig felteszik nekem a kérdést, hogy ugye a mai gyerekeket nehéz lekötni. Én azt gondolom, hogy nem, csak meg kell találni hozzájuk az utat.”

A költészet napján egy különleges kiállítás is nyílt az intézményben. Sz. Opre Mária fotográfus A fém költészete című tárlata. De előadást is hallgattak a diákok. Vágó Sándor Helmeczy Mihályról, a nyelvújítás jelentős alakjáról tartott előadást.