Nemzetközi lovasíjász találkozó Albertirsán

1418

Nemzetközi lovas találkozót rendeztek Albertirsán. A három nap alatt háromféle stílusban mérhették össze ügyességüket a lovasíjászok. De lovasbemutatók és kirakodó vásár is színesítette a programot.

Hatalmas területet rendeztek be a lovasíjászoknak a Rezgő Fészek Lovastanyán. 10 országból érkeztek versenyzők, akiket a ceglédi polgármester Takáts László is köszöntött.

TAKÁTS LÁSZLÓ, polgármester: ,,Ne az őseinket kövessük, hanem azt kövessük, amit az ősink követtek. Kedves versenyzők, tisztelt rendezők, kedves vendégek. Minden egyes nemzet számára fontosak a gyökerei, a hagyományai.”

A Rezgő Fészek Lovastanya tulajdonosa, Rónai Attila pedig arról beszélt, hogy a lovaglás inkább életforma, mint sport.

RÓNAI ATTILA, tulajdonos, Rezgő Fészek Lovastanya: ,,A lovasíjászat annyira ősi és olyan energiákat tud megmozdítani az emberekben, hogy szeretnénk, ha sokkal több emberhez elérne ez testközelben érezze, hogy mivel jár a lovasíjászat, mint létforma.”

Ezen a helyszínen ez már a második rendezvény és nem is verseny, hanem inkább egy találkozó – folytatta. De beszélt a tanyán levő különleges lófajtáról is. Az Akhal-teke egy ősi fajta, a vezérek mindig rajtuk lovagoltak a sztyeppén. A lófajták közül ők a legszívósabbak és nagyon intelligensek. A tanyán jelenleg 14 tiszta vérű Akhal-teke ló van. A találkozón részt vett Ruszák Miklós is. Az Íjász Útja Iskola Egyesület elnöke úgy fogalmazott, a versenyt az ősök tisztelete keltette életre.

RUSZÁK MIKLÓS, elnök, Íjász Útja Iskola Egyesület: ,,Nagyon sokan csinálják Magyarországon és világszerte ezt a sportot, ezért is van a három itt szereplő versenyszámnak a magyar, koreai és a lengyel. Ezekben az országokban kezdték el ezeket, ott fektették le úgy a szabályokat, hogy azt ma használjuk.”

A magyar pályán Kassai Lajos – a modernkori lovasíjászat sportág megteremtője – által lefektetett szabályok szerint versenyeznek. A koreai három független versenyszámból áll, a lengyel pálya pedig az ősi vadászathoz hasonló és talán a legizgalmasabb a versenyzők számára – mondta az elnök. A magyar stílusban a Fehérgyarmatról érkező Lakatos Valentin lett az első helyezett. Ő már hét éve dolgozik együtt Zengő nevű lovával.

LAKATOS VALENTIN: ,,Lovasíjászat mindig is érdekelt, mint hagyományőrzés és találtam is egy helyet, ahol lehetőséget kaptam, hogy kipróbálhassam utána már minden ment ezen a vonalon tovább.”

Ifi kategóriában Maucha Ágnes nyerte a magyar és a koreai versenyszámot is.

MAUCHA ÁGNES: ,,Apukám már, amikor megszülettünk a bátyámmal már akkor lovagolt, így ez alapvető volt, hogy minket is vitt magával és az íjászat meg utána később jött.”

Édesapja pedig felnőtt kategóriában nyerte a koreai pályát.

MAUCHA GERGŐ: ,,A magyar meg a koreai pálya az mindig ugyanolyan, igazából a saját teljesítményem lepett meg, mert ilyen jól még nem szerepeltem, ez életem legjobbja a koreaiból.”

A háromnapos találkozóra Iránból is érkezett versenyző. Ali Ghoorchian rendszeresen jár lovasíjász versenyekre.

ALI GHOORCHIAN: ,,Fantasztikus volt a verseny. Én számtalan országban jártam már, de Magyarország az egyik kedvenc helyszínem.”

Azt mondta azért, mert nagyon hasonló a magyar lovaskultúra az iránihoz. Ali arról is beszélt mit jelent számára a lovaglás.

ALI GHOORCHIAN: ,,Gyerekkorom óta lovagolok, ez az életem.”

Mind a három nap nagyon jó hangulatban telt, a versenyzőket pedig ajándékokkal díjazták.