Népzenei találkozó volt Csemőben

522

Népzenei találkozót rendeztek Csemőben. A Gyöngyvirág népdalkör hívott vendégségbe szólistákat, zenészeket, népdalköröket, hogy együtt ünnepeljék a népzenei hagyományok éltetését és egy jó hangulatú napot töltsenek együtt.

Cegléd, Mezőtúr, Bordány, Csévharaszt, Budapest, Vasaf, Nyársapát szólistáit, zenészeit, népdalköreit várta találkozóra a fennállásának 20. évfordulóját ünneplő csemői Gyöngyvirág Népdalkör.  A találkozóra különleges belépővel készült a Hungarikum Szövetség elnöke, a KÓTA társelnöke is. Birinyi József természetesen bemutatta azt a hangszert is, amely oly sok történet és közmondás szereplője is.

BIRINYI JÓZSEF néprajzkutató, elnök, Hungarikum Szövetség: „Nem véletlen, amikor azt mondták két dudás nem fér meg egy csárdában. Alapvetően amiatt, mert nem tudták összehangolni rendesen még a hangszereket. Esetleges volt még a mérete, a sípkészítése, nádból, bodzafából, mikor miből sikerült készíteni a sípokat. És hogy a három síp egyszerre megszólaljon és tisztán is szóljon, az nem volt egy egyszerű történet. Ma már ez megy.”

A találkozó szervezőjéről, vendéglátójáról, a többszörös Aranypáva díjas Gyöngyvirág népdalkörről elismerősen szólt a néprajzkutató. Példaértékűnek nevezte mindazt, amit ők már húsz éve tesznek a hagyományok őrzéséért és éltetéséért.

BIRINYI JÓZSEF: „Nagyon örülök annak, hogy a népzenei újhullámos mozgalomban Csemőben is van olyan csoport, amelyik 20 éve töretlenül és egyre jobb minőségben, kedvet adva, magával ragadva és ha a minősítési fokozatokat nézzük, akkor is fantasztikusan zenélnek, énekelnek és ez a lényeg, hogy tovább tudjuk éltetni a hagyományt.”

 Ezt tették a találkozó résztvevői is, akik a nap végén táncházzal zárták napot.