Okos falu lett Ceglédbercel

1676

Nyilvános wifi eléréssel és kamerarendszer kiépítésével csatlakozott Ceglédbercel az okos falu programhoz. Az informatikai és telekommunikációs fejlesztés kiváló lehetőség a közbiztonság javítására, és a helyi vállalkozók népszerűsítésére is. Ceglédbercelnek saját, ingyenesen letölthető applikációja lett, ahol a helyi hírektől kezdve a kulturális programokon át az orvosi ügyeletig sok hasznos információt találhatunk meg.

A ceglédberceli művelődési háznál és a település szabadidőközpontjánál is kamerákat helyeztek el, ezek környezetében pedig ingyenes wifi elérhetőség is van. A nyilvános internet pontok és a kamerarendszer része az okos falu programnak, amelyhez Ceglédbercel csatlakozott. Az informatikai és telekommunikációs kiépítést az Invitech Solutions cég segítette. A cél, hogy kisebb településeken élők számára is elérhetőek legyenek a digitalizáció előnyei. Az okos falu program kiváló lehetőséget nyújt a közbiztonság javítására is-tudtuk meg a polgármestertől.

TÖRÖK JÓZSEF, polgármester, Ceglédbercel: A cég olyan technológiát dolgozott ki közvetlenül a rendőrséggel számítógépről, akkor néz bele a rendszer amikor kell. 

A telekomunikációs fejlesztés fontos része, hogy Ceglédbercelnek saját mobil applikációja lett, amelyet bárki ingyenesen tud letölteni okostelefonjára. A fiataloktól a középkorúakon át az idősebbekig számos hasznos információ található az alkalmazás menüjében. Legyen szó az orvosi ügyeletről, a község híreiről vagy a közelgő kulturális eseményekről.

TÖRÖK JÓZSEF, polgármester, Ceglédbercel: Mindenki számára, aki belemegy, mindegyik menüpontja egy újdonság. Más mint az internet, más mint a honlap, más információt kap, értesít. Tehát a számítógépen csak akkor kapok értesítést, ha kinyitom, ez pedig csak pitten egyet a zsebembe.

Az okos falu program óriási lehetőség, hogy a kisebb települések is lépést tartsanak a kommunikáció fejlődésével-mondta a polgármester. Török József hangsúlyozta: céljuk, hogy az applikációt a turizmus fejlesztésre is felhasználják és természetesen a helyi vállalkozók népszerűsítését is segítsék.

TÖRÖK JÓZSEF, polgármester, Ceglédbercel: Régi vágy és elképzelés a ceglédi termálfürdő, a szálloda a borászaink, itt van egy zászlós hajó Cegléd központtal, ennek a farvize mellett egy kis csónakkal Ceglédbercelnek is fel kellene majd a turizmus oldalára kerülni. Ebből is egy kicsit a vállalkozásainkat megerősíteni, ezzel is egy kicsit hozzájárulni a térségnek azon gyöngyszemeihez, ami Ceglédbercelnek is megvan.

Az ingyenes applikáció egy hónapja működik és nagyon jó visszajelzéseket kap az önkormányzat. A sok gyorsan elérhető, hasznos információ mellett pedig az ingyenes wifi elérhetőség is népszerű- mondta a polgármester.