Régi Idők Piacztere

1467

Régi Idők Piaczterét idézte fel az Eötvös tér látványa szombaton. Régi mesterségek, kézművesek, hagyományos gyermekjátékok és még állatsimogató is várta az ünneplőket. Aki akarta, kipróbálhatta akár még az üvegfújást is, de a múzeumok is bemutatkoztak a térre érkezőknek.

Az Eötvös tér ismét a családok élményterévé változott. Idén is számtalan program és mesterség bemutató várta a kilátogatókat a Régi Idők Piaczterén. Nagy sikernek örvendett például az üvegfújó, nála mindig véget nem érő sor állt. Schmidt Péter díszüveg készítő hozta el portékáit és bemutatta a gyerekeknek a munka folyamatát.

SCHMIDT PÉTER, díszüveg készítő, értékesítő: ,,Grafit eszközökkel, illetve fém csipeszekkel dolgozunk. Szükség van hozzá egy úgynevezett üvegfúvó lámpára, oxigén és PB gáz keverékével működik.”

Kezdetben csak árulta a díszüvegeket, aztán kíváncsivá vált az üveg megmunkálás folyamatára is és nagybátyjától kitanulta a szakmát. De más különlegességgel is találkozhattak a térre kilátogatók. Megtekinthették például Erzsike néni természetes alapanyagokból készült kézműves szappanjait is.

JANCSOVICS IMRÉNÉ ERZSIKE, szappankészítő: ,,Bioszappanok, gyógyszappanok, amik mostanában egyre jobban elterjednek. Ezek is zsírból készülnek, de nem állati eredetű zsírok, kizárólag növényi eredetű zsírokból készülnek ezek a bioszappanok. Ezek például a shea vaj, olívaolaj, kókuszolaj, pálmaolaj, ezeknek a különféle elegye. Aztán szappana válogatja, hogy melyikből van kevesebb, vagy több.”

Általában shea vaj, olívaolaj, kókuszolaj és pálmaolaj felhasználásával készülnek. Színezésük pedig kizárólag természetes alapanyagokkal történik. Az elkészült, szemet gyönyörtető alkotások pedig mind más funkciót töltenek be. A körömvirágos szappan például kiváló a gyulladt bőr kezelésére, a levendulás pedig amellett, hogy stresszoldó, jó vírus-és baktériumölő is egyben – mondta Erzsike néni. A téren számos gyerekprogrammal is kedveskedtek a szervezők. Volt például állatsimogató, de több szórakoztató előadást is tartottak.