Tisztaság fél egészség

1061

Az 1900-as évek egészségügyi rendszerét, eszközeit, dokumentációit láthatják azok, akik ellátogatnak a Rég Idők Tárházába. A múzeum vezetője, Gigor Tibor a kórháztól, szociális intézményektől és magángyűjtőktől kapta a különleges anyagot. A kiállítást a kórház főigazgatója Dr. Pusztai Dezső nyitotta meg. 

Régről fennmaradt kórházi és szociális intézmények eszközeit és iratait tekinthetik meg az érdeklődők, akik ellátogatnak a Rég Idők Tárházába.

GIGOR TIBOR, vezető, Rég Idők Tárháza: ,,Korszakban egészen próbáltunk visszamenni a régi ápoldáig, itt kiemeltük még a Horthy Miklós Közkórházat, a Járványkórházat, a B. Molnár Erzsébet Szülészeti Klinikát, valamint a Toldy Ferenc Kórház egy kisebb történetét dolgoztuk fel a 80-as évekig.”

A különleges, régi tárgyak különböző helyekről érkeztek. A kórház, szociális intézmények és magángyűjtők is hozzájárultak, hogy létrejöhessen a tárlat.

GIGOR TIBOR, vezető, Rég Idők Tárháza: ,,Dr. Farkas Pálnak volt egy nagyon szép kiállítása a Kossuth Múzeumban a gyógyszerészetről és ezt egy kicsit tovább gondolva találtuk ki ezt a kiállítást.”

Az egészségügyi kiállítást a Toldy Ferenc Kórház főigazgatója nyitotta meg. Dr. Pusztai Dezső örömét fejezte ki a különleges tárlat kapcsán.

DR. PUSZTAI DEZSŐ, főigazgató, Toldy Ferenc Kórház és Rendelőintézet: ,,Cegléden is hagyomány, és büszkék vagyunk rá, hogy a kórházban is számtalan elődünk emlékét őrzi emléktábla és ez a kórház és a saját ars poeticam is, hogy emlékezzünk vissza, azokra a nagyokra, akiknek szemléletét, életfelfogását meg kell őriznünk és vinnünk kell magunkkal.”

A Rég Idők Tárházát hétfőn és szerdán 14 órától 17 óráig látogathatják az érdeklődők.