Szakmák éjszakája Cegléden

1020

Számos szakmát ismerhettek meg és próbálhattak ki általános iskolások a szakmák éjszakáján. Az oktatási intézmények mellett olyan cégek várták a fiatalokat, ahol a kétkezi szakmunka szépségeit ismerhették meg. Cukrászok, asztalosok, felszolgálók, fodrászok, építési vállalkozók mutatták meg, mi vár a gyerekekre, ha az ő szakmájukat választják.

A Kereskedelmi iskola, a Bem iskola és persze a Közgazdasági és Informatikai Szakgimnázium is kinyitotta kapuit, hogy bemutassák: miért is szép egy-egy adott szakma. Vagy mi az, ami arra a diákra vár, aki mondjuk fodrász, vagy kozmetikus szeretne lenni. De betekintést nyertek az elektronika világába is. Villódzó fények, színek, izzók. A Bem iskola egyik termében különleges látvány fogadta a diákokat.

FÁSI IMRE: ,,Nekem személy szerint ez az elektro barlang tetszett, mivel nagyon a szívemhez kötődik ez az elektronika, minden ilyesmi.”

A ceglédberceli általános iskolába járó fiatal egyébként informatikus szeretne majd lenni. Az intézményben kipróbálhatták a szabó szakmát is. Virágot varrhattak a fiatalok. Továbbá szépülhettek a tanuló fodrászok és kozmetikusok kezei alatt. Egy dánszentmiklósi diák, Dézsi Tifani is körbejárta a szépészeti szakmákat bemutató helyiséget.

DÉZSI TIFANI: ,,Mi tetszett itt a legjobban? A rendészeti bemutató. És van-e már arról elképzelésed, hogy mi szeretnél lenni? Még nem tudom, de gimnáziumba szeretnék menni.”

A szakmák éjszakáján a vállalkozások is várták a diákokat. A CEVASZ elnöke is megnyitotta cége ajtaját, ahol a bútoripar és az asztalos szakmával ismerkedhettek a fiatalok.

SZELECZKI LÁSZLÓ, ügyvezető, Komandor Lux Kft.: ,,Lehet egy szép test, lehet egy szép ruha, öltözet, finom étkek, minden lehet szép, de ha nincs ott az ember mögötte, aki ezeket használja és fogyasztja semmit nem ér az egész. Mint a levegő annyira nélkülözhetetlen az utánpótlás, rendkívül fontos.”

A cégnél dolgozó szakemberek bemutatták, hogy mennyit fejlődött az asztalos szakmában is a technológia. Most már számos folyamat számítógépes vezérléssel zajlik. Szeleczki László a szakma szépségéről is beszélt.

SZELECZKI LÁSZLÓ, ügyvezető, Komandor Lux Kft.: ,,Egyszer azt mondta egy kedves ügyfelünk nekünk néhány évvel ezelőtt, önök nagyon szerencsés emberek. Én pedig kérdeztem tőle, hogy miért? Azt mondta, hogy önök más otthonait készítik, hát azt gondolom, hogy ennél szebb szó nem is lehetne erre.”

Mindemellett az építő ipar világával is megismerkedhettek a hetedikes diákok. Cegléden az egyik cég építkezési területére várták őket. Víg Zoltán a Víg és Társa Kft ügyvezetője arról beszélt, mennyire fontos ebben a szakmában is az utánpótlás.

VÍG ZOLTÁN, ügyvezető, Víg és Társa Kft.: ,,Jelen pillanatban nagy a hiány, de hála az égnek fellendülőben van az építőipar és nagyon kellene az utánpótlás, amire most bőven volna igény. Nagyon szeretnénk gyerekeket tanítani van is munkaterületünk, nagyon jó munkaterületek, reméljük vonzó lesz majd a kínálat.”

De azt is elmondta, hogy milyen szépséget rejt magában a szakma.

VÍG ZOLTÁN, ügyvezető, Víg és Társa Kft.: ,,Az alkotás, ami annak idején engem is megfogott, amikor kapunk egy tiszta munkaterületet, egy telket és néhány hónap múlva akár egy kész családi házat tudunk produkálni, vagy hogy ha egy régi épületről beszélünk, ami korszerűtlen néhány hónap múlva lehet belőle egy modern korszerű házat kialakítani, ami energetikában, egyéb komfortokban a mai igényeket kielégíti.”

A Szakmák Éjszakáját a Ceglédi Szakképzési Centrum szervezte a CEVASZ és az IPOSZ közreműködésével.