Ütőhangszerekről, zenéről, alkotásról…

918

Ütőhangszerekről, zenéről és alkotásról beszélt tegnap Banai Szilárd Fonogram-díjas előadóművész a Ceglédi Tankerületi Központban. Nagy sikere volt az előadásának, hiszen a majd 100 férőhelyes Hidvégi Lajos terem teljesen megtelt az érdeklődőkkel.

Rendhagyó módon most nem koncertet, hanem előadást tartott Banai Szilárd, az ütőhangszerek egyik világhírű kiválósága. A zenész – mint mondta –  nagy örömmel és várakozással készült az estre. De arról is beszélt, hogy mi az, ami segíti őt az alkotásban.

BANAI SZILÁRD, Fonogram-díjas előadóművész: ,,Ez nagyon változó, igazából az alkotás része nem is a hangszeremen, bár néha előfordul, hogy a dobon kezdődik, de van, hogy egy harmónia, egy akkord, ami megadja az első szikrát. Olyan is van, hogy egy dallam foszlány, ami köré aztán felépült, tehát teljesen változó.”

Zenészi útja során sokan voltak rá hatással, de egy valakit kiemelt az előadóművész.

BANAI SZILÁRD, Fonogram- díjas előadóművész: ,,Az egyik ilyen példaképem volt a Szendőfi Péter, aki nagyon nagy hatással volt rám és hamar nagyon jó barátom is lett. Elkezdtem hozzá járni, tanulni, sokat segített, nem csak a szakmában, hanem egyébként rengeteget segített abban, hogy amikor nem ért rá beajánlott engem és hála neki tudtam egészen fiatalon 19-20 évesen a legnagyobb nevekkel együtt játszani.”

Banai Szilárd a fiataloknak is üzent: akit vonzz a zene, a művészet, bátran vágjon bele. A legfontosabb, hogy ne kényszerből, hanem őszintén, belső indíttatásból alkossanak. Merjék vállalni magukat és azt, amit csinálnak – hangsúlyozta. A Fonogram-díjas előadóművészt Fodor Gábor, a Ceglédi Tankerületi Központ igazgatója köszöntötte.

FODOR GÁBOR, igazgató, Ceglédi Tankerületi Központ: ,,Több mint hatvan lemezen játszott az elmúlt időben, Arany Dobverő-, eMeRTon-, Fonogram- és Prince Award-díjas előadóművész. És hát aki megnézi a honlapját, nagyon finom zenéket, remekül feldolgozott zenéket látunk. Úgy hogy egy nagyon profi szakemberrel van dolgunk, egy zseniális előadóval.”

Az előadás sokakat érdekelt, pedagógusok, diákok és más helyi érdeklődők töltötték meg a Ceglédi Tankerületi Központ Hidvégi Lajos termét.